LOGO ARSM 2018

Portal Rasmi
Agensi Angkasa Malaysia (MYSA)

Kementerian Sains, Teknologi & Inovasi (MOSTI)

soalan lazim2seperatorhubungi kami2seperatoraduan2seperatorpetalaman3
              

   

A- A A+
preset-1preset-2preset-3preset-4 Disabled 
  • icon WARGA MYSA
  • icon ORANG AWAM
  • icon AGENSI KERAJAAN
library1 Perpustakaan tender Penerbitan      
               
email 2 Webmail puspanita  Puspanita       gallery Galeri    
 data catalogue  Katalog Data Satelit   library1 Perpustakaan location Lokasi MYSA
 Prosedur Permohonan Data Remote Sensing    Prosedur Permohonan Data Remote Sensing  Free image  

Katalog Data Terbuka

laporan1 Borang Aduan        
data catalogue Katalog Data Satelit library1 Perpustakaan    laporan1 Borang Aduan
Free image

Katalog Data Terbuka 

publication  Laporan        location  Lokasi MYSA

Aplikasi Teknologi Angkasa

Program Penyelidikan dan Pembangunan (R & D) MYSA ini telah dirumuskan untuk menyokong agensi pengguna dalam pengurusan pengeluaran pertanian, sumber asli, alam sekitar, bencana, keselamatan dan pembangunan tanah. Program ini juga turut melaksanakan arahan yang dikeluarkan oleh jemaah menteri untuk menggunakan teknologi remote sensing bagi membantu agensi pelaksana dalam perancangan, pembangunan dan pengurusan sumber negara. Kejayaan program ini berjaya dicapai melalui penyertaan aktif oleh agensi-agensi kerajaan, institusi pengajian tinggi dan juga sektor swasta.

fmrs plus   enilaian1  fsi  idengue1
 Pemantauan Hutan e-Nilaian  Penentuan Lokasi Ikan  Idengue Untuk Komuniti
 spwd  mybiod.jpg  Logo SistemBanjir  logo padi
SPWD MyGeoBioD Banjir Monsun Pengurusan Padi

Pengumuman

Program Angkasawan™ Negara ialah satu projek yang dikenal pasti di bawah perjanjian timbal-balas antara Kerajaan Malaysia dan Rusia melalui pembelian pesawat-pesawat pejuang Sukhoi 30 MKM. Menerusi pakej ini, Kerajaan Rusia akan menanggung kos melatih dan menghantar seorang angkasawan malaysia ke Stesen Angkasa Antarabangsa (ISS) pada bulan Oktober 2007 termasuk seorang Angkasawan™ Simpanan.   

Agensi Angkasa Negara (ANGKASA), Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi, telah diberi tanggungjawab untuk mengendalikan proses pemilihan Angkasawan™ Negara. Proses ini telah menghampiri kemuncak apabila dua daripada empat orang calon terakhir akan diumumkan oleh  YAB Perdana Menteri Malaysia sebelum mereka menjalani Program Latihan Angkasawan™ selama 18 bulan di Rusia. 
Program ini akan memberi banyak manfaat kepada rakyat dan negara terutama dalam bidang sains dan teknologi. Ini termasuklah Perubatan Angkasa, Perubatan Penerbangan, Sains Hayat, Sains Alam Sekitar dan Ilmu Fizik di mana ahli-ahli sains akan melibatkan diri dalam mereka bentuk ujikaji yang dapat dilaksanakan dalam persekitaran yang unik. Penyelidikan ini akan memberi faedah kepada beberapa industri terpilih seperti Perubatan dan Aero Angkasa ke arah mencapai masyarakat saintifik.

Program ini akan menjadi perintis kepada seluruh generasi baru negara ini untuk menjelajahi teknologi baru yang bakal mewujudkan suatu kelebihan bagi Malaysia untuk bersaing di arena global.

 

 

 

453 reachforstar1

454 reachforstar2