LOGO ARSM 2018

Portal Rasmi
Agensi Angkasa Malaysia (MYSA)

Kementerian Sains, Teknologi & Inovasi (MOSTI)

soalan lazim2seperatorhubungi kami2seperatoraduan2seperatorpetalaman3
              

   

A- A A+
preset-1preset-2preset-3preset-4 Disabled 
  • icon WARGA MYSA
  • icon ORANG AWAM
  • icon AGENSI KERAJAAN
library1 Perpustakaan tender Penerbitan      
               
email 2 Webmail puspanita  Puspanita       gallery Galeri    
 data catalogue  Katalog Data Satelit   library1 Perpustakaan location Lokasi MYSA
 Prosedur Permohonan Data Remote Sensing    Prosedur Permohonan Data Remote Sensing  Free image  

Katalog Data Terbuka

laporan1 Borang Aduan        
data catalogue Katalog Data Satelit library1 Perpustakaan    laporan1 Borang Aduan
Free image

Katalog Data Terbuka 

publication  Laporan        location  Lokasi MYSA

Aplikasi Teknologi Angkasa

Program Penyelidikan dan Pembangunan (R & D) MYSA ini telah dirumuskan untuk menyokong agensi pengguna dalam pengurusan pengeluaran pertanian, sumber asli, alam sekitar, bencana, keselamatan dan pembangunan tanah. Program ini juga turut melaksanakan arahan yang dikeluarkan oleh jemaah menteri untuk menggunakan teknologi remote sensing bagi membantu agensi pelaksana dalam perancangan, pembangunan dan pengurusan sumber negara. Kejayaan program ini berjaya dicapai melalui penyertaan aktif oleh agensi-agensi kerajaan, institusi pengajian tinggi dan juga sektor swasta.

fmrs plus   enilaian1  fsi  idengue1
 Pemantauan Hutan e-Nilaian  Penentuan Lokasi Ikan  Idengue Untuk Komuniti
 spwd  mybiod.jpg  Logo SistemBanjir  logo padi
SPWD MyGeoBioD Banjir Monsun Pengurusan Padi

Pengumuman

Misi 

Secara asasnya, misi sains angkasa ialah untuk cuba menjawab persoalan mutakhir:
- Bagaimana bumi dan sistem solar beredar- Di manakah kita di dalam Alam Semesta
- Di manakah hala tuju kita
- Dari mana datangnya kehidupan, dan adakah kita berseorangan?
 
Pada masa ini terdapat sembilan misi sains ESA atau European Space Agency sedang berjalan, dari kajian dunia asing, seperti venus, marikh dan bulan Saturn iaitu Titan sehingga kepada melihat asal usul alam semesta itu sendiri.Ini adalah kesimpulan dari misi sains ESA yang sedang dijalankan, samada ia membuat perjalanan antara planet atau pemerhatian dari pelantar bagi melakukan pengukuran saintifik, kapal angkasa ini samada menuju ke suatu destinasi atau sedang melakukan sesuatu.
 
Ulysses
Dilancarkan pada tahun 1990 oleh kapal angkasa, Ulysses adalah misi kerjasama di antara ESA/NSA. Ia telah menghasilkan gambar bulan tiga dimensi (3-D) yang pertama. Ulysses melintasi paling hampir dengan Jupiter buat kali kedua pada bulan Februari 2004, dalam perjalanan di atas dan di bawah lingkaran sistem solar.
 
Teleskop Angkasa Hubble
Dilancarkan pada tahun 1990 oleh kapal angkasa. Teleskop Angkasa Hubble hasil kerjasama di antara NASA/ESA terus melaksanakan kerja yang sangat baik menggunakan peralatan-peralatan baru dan yang telah diubahsuai. Pada tahun 2003, para astronomi Eropah menggunakan Hubble untuk memerhati penyejatan planet ekstra solar ke dalam angkasa di atmosfera buat pertama kali.
 
SOHO
Dilancarkan pada tahun 1995, hasil kerjasam ESA/NASA ini SOHO mengkaji keadaan dalaman Matahari, permukaan yang kelihatan pada mata kasar dan ribut atmosfera, dan di mana angin solar bertiup dalam jarak dekat dengan sistem solar. SOHO dihasilkan untuk beroperasi sehingga tahun 1998, tetapi ia begitu berjaya sehingga ESA dan NASA memutuskan untuk memanjangkan tempohnya umurnya sehingga 2007.
 
Huygens
Huygens akan menjadi kapal angkasa tanpa pemandu yang pertama mendarat di bumi di luar sistem solar - Titan, bulan terbesar Saturn. Data dari huygens menawarkan petunjuk bagaimana kehidupan di bumi bermula. Huygens kini berada di angkasa, menumpang pada kapal angkasa Cassini milik NASA, dan dijangkakan akan sampai di Titan pada tahun 2005.
 
XMM-Newton
Dilancarkan pada tahun 1999, XMM-Newton mengesan lebih punca sinar-X dari satelit sebelumnya dan setakat ini dapat menyelesaikan banyak misteri alam semesta, dari apa yang berlaku di sekitar lubang hitam sehingga kepada pembentukan galaksi di permukaan alam semesta. Ia direkabentuk dan dibina untuk memuat turunkan data dalam tempoh sekurang-kurangnya sedekad.
 
Cluster
Cluster adalah koleksi empat kapal angkasa terbang dalam formasi 5000km jaraknya antara satu sama lain mengelilingi bumi. Ia menghantar isyarat informasi yang terperinci tentang bagaimana angin solar memberi kesan kepada planet bumi dalam tiga dimensi. Dilancarkan pada tahun 2000, kapal angkasa ini dijangka tamat tempoh operasinya pada tahun 2005.
 
Integral
Dilancarkan pada tahun 2002, Integral adalah pemerhati angkasa yang pertama yang dapat memerhatikan objek dalam sinar-Gamma, sinar-X dan cahaya yang dapat dilihat. Ia mengkaji letupan yang dahsyat yang dikenali sebagai letupan sinar-Gamma, bintang bergemerlapan secara tiba-tiba dan lubang hitam. Ia telah berjaya mengesan lima letupan sinar-Gamma di dalam kawasan pandangannya sepanjang tempoh lima bulan.
 
Mars Express
Dilancarkan pada bulan Jun 2003, Mars Express adalah kapal angkasa Eropah meneroka planet Marikh, dan kini telah separuh perjalanan menuju ke destinasinya. Ia mengangkut tujuh alat dan pengangkut pendaratan. Pengkaji-pengkaji orbit mengkaji atmosfera, permukaan dan separa permukaan planet Marikh. Pengangkut pendaratan Beagle 2 akan mencari tanda-tanda kehidupan lampau.     
 
SMART-1
Dilancarkan pada bulan September 2003, SMART-1 adalah "Misi Kecil bagi Kajian Lanjut dalam Teknologi" yang pertama milik ESA. Ia menuju ke bulan menggunakan revolusi ‘enjin ion' dan mengangkut alat-alat miniatur untuk tujuan kajian permukaan lunar. Perjalanannya dijangka berterusan untuk tempoh 16 bulan lagi.
 
 
Links
 
 
Media
 
377 cluster logo high
Cluster II
 
378 huygens logo high
Huygens
 
379 integral logo high
Integral
 
380 marsexpress logo high
Mars Express
 
381 nasa47l
Hubble Space Telescope
 
382 smart-1 logo high
SMART-1
 
384 soho logo high
SOHO
 
385 ulysses logo high
Ulysses
 
386 xmmnewton logo high
XMM-Newton